.debatt
MEDBORGARKRAFTEN
(ILLUSTRERADE VERSIONEN)

...............forum...  

sammanfattning
GÖTEBORGS FRAMTID

TRAFIK

cccccccccccc


Tetrahedron vid Bananpiren

bakgrund
Planerade rivningarna av fastigheter i Vasastaden under 1980-talet

 

TRAFIK

Ur biltidningssajten
auto, motor & sport

Framtidsvisioner: Så ser bilen ut om 50 år!
Björn Bergman - 2007-10-12 Referat AP

Så här tänker de stora biltillverkarnas innovatörer.

Flera är inne på att bilen kan förvandla sig efter transportbehov - som leksakernas Transformers.

Under bilsalongen i Los Angeles presenteras varje år resultatet av en designtävling med bilen i fokus, där världens ledande formgivare får fantisera kring ett givet tema.

År 2007 hette uppdraget "Robocar 2057" - att visualisera de fordon vi kommer att använda för transporter om 50 år.

Skisser från åtta av Kaliforniens ledande designstudios

Audi
Bidraget från Audi
är ett ensitsigt fordon ungefär som en segelflygplanscockpit på hjul. Drivsystemet har vätgas som bränsle.
Med holografiteknik kan bilens yttre virtuella form förvandlas till vad som helst: den kan se ut som en klassisk sportbil eller en limousin - utan fysiska byggmaterial. När bilen parkeras startar en process i ett system ombord där koldioxid omvandlas till syre. Då kan den holografiska bilden av Audi Virtuea anpassas till omgivningen, och den exempelvis se ut som ett träd.

General Motors
Bidraget rullar på tre hjulenheter som styrs och drivs oberoende av varandra. Grundkarossen består av paneler som är förbundna med "konstgjorda muskler" och kan bilda diverse helt olika former. Panelerna innehåller också batterierna för framdrivningen. Även inredningen kan förvandlas efter behov. GM påpekar att bilen givetvis kommunicerar intelligent med andra trafikanter och med trafikens infrastruktur.

Honda
Bilen kan snabbt och enkelt kopplas ihop med tre andra till ett "tåg" med tre vagnar när man kör åt samma håll och sedan lika lätt delas upp när någon ska ta en annan väg. Drivs med solenergi.

Mazda
"Bilen" är en futuristisk variant av Motonaris krigsdräkt; man tar på sig dräkten som består av en legering av nanotuber som med miljontals aktivatorer kan formas hur som helst och automatiskt anpassar sig efter "förarens" kropp. Energin till nanomotorerna i hjulen kommer från det fotoelektriska ytskiktet. Styrningen sköts med joystickreglage i ärmarna.

Mercedes
Bilen är uppbyggd av mikroskopiska metallpartiklar, som komponeras till önskad skepnad med magnetfält. Tycker man bilen tar för stor plats, packar man ihop materialet till en kub... Och krockar man är det bara att omgruppera partiklarna till rätt form igen.

Nissan
Bilmodellen utalas "won-won", som betyder vov-vov på japanska, och det antyder att bilen är som en vänlig familjemedlem. Den kan fjärrstyras via satellit och kan därmed uträtta ärenden på egen hand. Chassit är vertikalt ledat och OneOne kan resa sig upp och bli kortare i stadstrafik, för att sträcka ut sig vid högre fart på landsväg. Tack vare syntetiska muskler i "benen" kan de ta sig fram med rullskridskorörelser.

Toyota
Nanoteknik utnyttjas, som gör det möjligt att transformera bilens struktur - att göra den hög och kort i stadstrafik och lång och låg för landsvägskörning. Den kan även förvandlas till tillfällig bostad. Det verkligt geniala är dock att Biomobilen har förmåga att omvandla luftföroreningar till energi för framdrivningen. Vilket samtidigt återställer balansen i atmosfären. De nanouppbyggda hjulen kan formas om så att bilen även kan springa eller (bokstavligen) krypa fram.

Volkswagen
det räknas med att storstädernas gator är fullproppade år 2057. Nya persontransportsystem krävs. Slipstream är ett sådant som bygger på droppformade kapslar som körs på speciella banor - slipstreams. Kapslarna kan köras stående och lutas ner när det är mer plats Fenor kan fällas ut baktill för stabilisering, och hastigheter uppåt 400 km/h kan nås. Den drivs elektriskt med ström från supereffektiva solceller utanpå karossen.

 

 


Till Tänkvärda citat!

Tillbaka till Götebors framtid index!

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

............