eXTReMe Tracker

 
  

.debatt

..{2}.forum...  

sammanfattning

CROWDFUNDING


bakgrund

CROWDFUNDING

Definition enligt Wikipedia

Gräsrotsfinansiering eller folkfinansiering (engelska: crowdfunding eller crowd sourced fund raising) är en metod för att finansiera projekt eller idéer genom att vända sig till ett stort antal finansiärer. Detta sker numera ofta via internetbaserade system.

Gräsrotsfinansiering används inom en mängd olika områden som ett sätt att samla ihop medel till ett projekt. Det minskar risken för producenterna, genom att man låter mottagaren/den blivande konsumenten betala för sig innan själva produktionen påbörjas.

Gräsrotsfinansiering har blivit ett allt mer populärt sätt att finansiera kulturprojekt.[ Det kan också handla om miljöprojekt, välgörenhetsprojekt, journalistiska projekt, artister som söker stöd från sina fans eller att samla in startkapital för ett företag.

Ur www.forbes.com

crowdfunding Modeller

Det finns två huvudsakliga modeller eller typer av crowdfunding . Den första är vad som kallas donationsbaserad finansiering . Födelsen av crowdfunding har kommit igenom denna modell , där finansiärer donerar via en gemensam målsättningsbaserad process i utbyte mot produkter, förmåner och belöningar .

Den andra och nyare modell är investerings crowdfunding , där företag som söker kapital sälja ägarandelar på nätet i form av eget kapital eller skuld . I denna modell, blir personer som finansierar ägare eller aktieägare och har en potential för ekonomisk avkastning , till skillnad från donation modellen .
 

Crowdfunding platser att välja mellan

1 . Kick
Kickstarter är en plats där kreativa projekt höjer donation baserad finansiering. Dessa projekt kan vara allt från nya kreativa produkter, som en konstinstallation, eller att i förväg sälja ett musikalbum. Kickstarter är en av de tidigare plattformarna, och har haft en stark tillväxt.

2 . Indiegogo
Indiegogo godkänner donationsbaserade insamlingskampanjer för de flesta privatekonomiska behov, välgörenhetsorganisationer och allt annat du kan tänka dig ( utom investeringar ) . De har haft internationell tillväxt på grund av sin flexibilitet , bred ansats och deras tidig start i branschen.

3 . Crowdfunder
Crowdfunder är crowdfunding plattform för företag, med ett växande socialt nätverk av investerare, tech startups , små företag och sociala företag ( finansiellt hållbara / lönsamma företag med mål social påverkan).

Crowdfunder erbjuder en blandning av donationsbaserade och investerings crowdfunding från privatpersoner och affärsänglar. Företaget har lokaliserat crowdfunding och investeringar för att bidra till att utveckla entreprenöriella ekosystem och tillgång till kapital utanför Silicon Valley . Dess unika CROWDFUNDx initiativ i städer över hela USA och Mexiko kopplar lokala investerare med lokala företagare.

4 . RocketHub
Rockethub arbetar för donationsbaserad finansiering för en mängd olika kreativa projekt.

Det unika RocketHub är deras FuelPad och LaunchPad program som hjälper kampanjägare och potentiella reklam-och marknadsföringspartnersansluta att samarbeta för att lyckas med en kampanj .

5 . Crowdrise
Crowdrise är en plats för donationsbaserad finansiering för olika ändamål och välgörenhet . De har lockat en gemenskap av välgörare och finansierer av alla typer.

Ett unikt poängsystem på Crowdrise hjälper till att spåra och avslöja hur mycket välgörande inverkan medlemmar och organisationer gör .

6 . Somolend
Somolend är en sajt för utlåning till små företag i USA. Somolend samarbetar med banker att ge lån, samt att hjälpa småföretagare ta med sina vänner och familj i ansträngningen

7 . appbackr
Om du vill bygga nästa ny mobil app och söker donationsbaserad finansiering för att få saker att växa, så kolla in appbackr och deras nisch community för mobil applikationsutveckling .

8 . AngelList
De ackrediterade investerarna och institutionerna på AngelList har finansierat ett växande antal utvalda tech starterbjudanden.


9 . Invested.in
Om du vill skapa ett eget crowdfunding samfund att stödja donationsbaserad fundraising för en viss grupp eller nisch på marknaden. Invested.in är en Venice, Kalifornien -baserat företag som är en topp namn " white label " programvaruleverantör , vilket ger dig verktygen för att komma igång och utveckla din egen .

10 . Udda
Om du är en uppfinnare, tillverkare , eller tänkare av något slag då är Knäppa en plats för att samarbeta och crowdfund för donations- baserad finansiering med en gemenskap av likasinnade människor Deras webbplats gräver djupare i att hjälpa processen att föra en uppfinning eller produkt till att bli livskraftig, vilket gör att samhället deltar i processen .
 
Dessa 10 crowdfunding platser täcker de flesta kampanjtyper eller finansierings mål du kan ha. Vare sig du är ute efter att fundraise eller inte.

Hur Crowdfunding formar en ny ekonomi
Crowdfunding har vitaliserat konsterna i en tid då offentliga program som har stöd för det stadigt dör ut.

 


Ur Blogg Vinnova.se

Med Crowdfunding växer en marknad för effektiva investeringar i sociala företag,Entreprenörskap och filantropi går ihop och hjälper en bredare bas av investerare att stödja företag för både vinst och syfte.

Det händer saker inom området crowdfunding. Under 2012 fick 1 miljon projekt finansiering på detta sätt och omsatte sammanlagt 2,7 miljarder USD.
Världens samtliga crowdfundingplattformar samlade alltså runt 16,5 miljarder SEK och finansierade mer än 1 miljon kampanjer under 2012. Prognoser visar på en trolig ökning av crowdfunding under 2013 till 31 miljarder SEK. Detta står i The Crowdfunding Industry Report 2013 (kostar).
En bra introduktion till vad Crowdfunding är finns i NESTA:s skrift Working the crowd (PDF). I korthet går det ut på att istället för att söka ett stort belopp hos en investerare så kan man söka stöd hos många. Många betyder ofta i dessa sammanhang flera hundra eller tusental finansiärer. Den vanligaste formen av stöd är s.k. ”crowd donations” vilket innebär att man söker frivilligt stöd mot ingen eller ofta symbolisk motprestation. Du investerar i min idé, och som tack för hjälpen får du kanske något litet som en t-shirt, ett förhandsexemplar av den kommande produkten, eller en första chans att prova tjänsten/produkten som ska utvecklas.
Det offentliga investerarna börjar också fundera på om det finns en ny möjlighet här. Det återstår att se vad EU kan komma fram till. Man har en förfrågan ute som kanske kommer leda till något på sikt:
Ex-ante advertising for a negotiated procedure for a service contract of a value below or equal to 60.000€ – Support services to foster the crowdfunding environment focused on web entrepreneurs in Europe.


 

Synpunkter!....Inlägg