.debatt

..{2}.forum...  

sammanfattning

KHAN ACADEMY


.......

Khan Academy är en
internetskola som är gratis och används av alla åldrar i länder
över hela världen.

Ur artikel i GP

Datorn ett nytt rum för undervisning

Ett globalt klassrum som kan revolutionera undervisningen överallt. Så beskrivs internetskolan Khan Academy som får alltfler anhängare.

KA består av ett ständigt växande videobibliotek med föreläsningar om allt från matte och naturvetenskap till konst och historia.

Här kan man skaffa sig en övergripande förståelse som man sedan kan fylla på med detaljkunskaper på föreläsningen. Pluggandet blir mer varierande.
Videorna är väldigt pedagoska och roliga.

Materialet är fritt att använda för vem som helst och finns tillgängligt på Khan Academys webbsida eller som app till en surfplatta.

I januari i år hade sidan 58 mijoner sidvisningar.

Khan Academy är inte vinstdrivande utan lever på donationer. Google och bill and Melinda Gates foundation hör till dem som bidragit med mångmiljonbelopp och gjort att Khan Academy i dag är en växande organisation med 37 heltidsanställda.

Förutom dem som bygger själva sajten har KA medarbetare från prestigeuniversitet som Harward och stora företag som Microsoft.

Ka har testats i pilotprojekt i ett antal skolor i USA.

Omvänd undervisning används. Video hemma fd läxan löser man gemensamt i skolan.

Lärarna ser exakt vr varje elev befinner sig och vilka övningsuppgifter de fastnar på.

Datorer i klassrummet betyder inte mindre mänsklig kontakt. Tvärtom, menar Bilal Musharrat. Läraren får mer tid bredvid eleven och mindre tid bakom katedern. Det gör undervisningen mer personlig.

Bilal besriver hur de flesta elever har en Schweizerost i hjärnan som inte har att göra med vare sin egen begåvning eller lärarens kompetens. Kunskapshålen uppstår eftersom man hela tiden måste gå vidare till nästa nivå, oavsett om man har förstått allt på den nuvarande nivån eller inte.

Nästan alla har saker som man aldrig förstod i skolan. I stället för att få hjälp med det så får man ett betyg som visar att man inte har förstått och skickas vidare till nästa nivå, där man förstår ännu mindre eftersom viktig förståelse saknas.

Framtidens utbildning tror han kommer att se annorlunda ut.

Vi måste uppvärdera lärande för lärandets egen skull.

till hemsidan!

Synpunkter!....Inlägg