.........
START

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

eXTReMe Tracker

 
  

.debatt

..{2}.forum...  

sammanfattning

DEN NYA EKONOMIN


bakgrund

Virtuell bank - riktiga pengar

Ur artikel i Fokus

Den nya ekonomin.Gränsen mellan verklighet och spel ­suddas ut när spelet Entropia Universe startar en riktig bank.


Hans Andersson, vd på den nybildade banken Mind Bank, försöker förklara vad det är han gör.

Det är inte helt lätt att förstå. Den svenska Finansinspektionen har utfärdat banklicens till en ny svensk bank

Banken kommer i första hand finnas på en planet som heter Calypso. En virtuell planet som i dag har över 800 000 registrerade invånare eller användare.

Planeten finns i ett universum som heter Entropia Universe. Den finns inte på riktigt. Den genereras i datorers grafikprocesser i kontorslokaler på Järntorget i Göteborg.

Entropia Universe är ett onlinespel, på fackspråk brukar det benämnas MMO – massive multiplayer online. Entropia skiljer sig jämfört med övriga spel. Spelet har nämligen en egen, verklig, ekonomi.

I Entropia växlar spelaren in verkliga pengar till spelvalutan PED som sedan kan användas till att köpa saker i spelet för. PED är kopplad till dollarkursen – 10 PED är lika med 1 USD. Om spelfiguren sedan i spelet hittar exempelvis en gruvfyndighet, exploaterar den och tjänar PED kan man växla tillbaka de pengarna i verklig valuta. Detta har skapat tillväxt.

Hans Andersson exemplifierar: År 2005 köpte en amerikanJon en asteroid i spelet för en miljon kronor. Han byggde nattklubbar och skapade områden att jaga i och ganska snart drog Jacobs in 15 000 dollar i månaden på sin asteroid.
Förra året sålde ett brittiskt klädföretag kläder på Calypso. Som spelare kunde man i en digital affär, titta och köpa dem och få denverkliga motsvarigheten hemskickad till sin fysiska adress.

Flera planeter är nu under utveckling. En av dessa är en planet riktad till den kinesiska marknaden.

– En aktör eller ett företag som vill starta en planet hos oss har bara att följa deekonomiska regler Entropia har. Vi ger dem utvecklingsverktygen och sedan skapar de sin egen planet, säger Christian Björkman.

I stället för att låta utomstående banker ta del av pengarna, startar nu spelbolaget en egen bank.

Banken kommer att arbeta inom fyra områden. In- och utlåning, kortinnehav och valutahandel, säger Hans Andersson som är vd för banken.

Banken kommer att erbjuda service både för personer med koppling till den virtuella världen och den verkliga. En spelare som har saker av värde i spelet kan alltså låna pengar i Mind Bank för att bygga ett plank hemma i trädgården i den verkliga världen.

För en utomstående är det en hisnande tanke. Men för Christian Björkman är det en logisk utveckling som han menar Entropia är väl rustat för.

– Visionen av Entropia fanns redan på 80-talet.
I dag är vi bara i början av den digitala 3D-utvecklingen. Framöver kommer du kunna ta på och känna på digitala saker på ett helt annat sätt än vad du gör i dag. Att kombinera den tekniken med en ekonomi kommer bli vanligt.

Han får medhåll av såväl EU som analysföretaget Gartner som båda gjort undersökningar om den virtuella världen.
Gartner spår att 80 procent av dagens internetanvändare 2011 kommer ha en virtuell figur.

Mycket av den traditionella ekonomin som vi känner till är på väg in i den virtuella världen, säger Christian Björkman.

Vilka lagar som gäller är ännu lite oklart och diskuteras. Flera utredningar har föreslagit en slags domstol som endast verkar i den virtuella världen.

Vad det gäller MindBank så är banklicens utfärdad av Finansinspektionen. Detta innebär att denna bankverksamhet lyder under svensk lag och EU, säger Hans Andersson.

Synpunkter!....Inlägg