PROCESKONSTVERK .....

.
 

 

 

 

Processkonstverk nr 33..
Krafter, konsekvenser,
strategier och hållbarhet

från 2012





  ..........

...................................................................................................................

HÅLLBARHET

Definition
Källa Wikipedia

Hållbar utveckling (engelska: sustainable development) ett begrepp som introducerades av Lester Brown 1981 och fick sin internationella spridning i samband med FN-rapporten Vår gemensamma framtid (1987), kallad Brundtlandrapporten. FN-rapporten definierar hållbar utveckling som en utveckling som ... tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov.

I dagligt tal används ofta termen hållbarhet (engelska: sustainability) för att beskriva hållbar utveckling.

Tre dimensioner
Hållbar utveckling handlar om att långsiktigt bevara vattnens, jordens och ekosystemens produktionsförmåga och att minska negativ påverkan på naturen och människors hälsa. Man talar om tre olika dimensioner:

Social hållbarhet, som handlar om att bygga ett långsiktigt stabilt och dynamiskt samhälle där grundläggande mänskliga behov uppfylls.
Ekonomisk hållbarhet, som handlar om att hushålla med mänskliga och materiella resurser på lång sikt.[1]
Ekologisk hållbarhet.
Det kan till exempel betyda att ekonomisk tillväxt inte får ske till priset av ett segregerat och ojämlikt samhälle och en förstörd miljö. Samhället bör i stället anpassas efter vad miljön och människors hälsa tål och där vi långsiktigt investerar i dessa resurser.

   ..........


Svag och stark hållbarhet
Definitionen av hållbarhet är föremål för diskussion. Man pratar om två sorters hållbarhet: svag och stark. Stark hållbarhet innebär att samhället inte tär på naturresurserna, medan de som förordar svag hållbarhet nöjer sig med att samhällets totala kapital inte minskar. Svag hållbarhet mäts genom att samhällets kapital delas upp på realkapital (Kr), naturkapital (Kn), human-kapital (Kh) och socialt kapital (Km). Samhällets totala kapital är K = Kr + Kn + Kh + Km och så länge K inte minskar är utvecklingen hållbar. Vid stark hållbarhet kan naturkapital och annat kapital inte räknas mot varandra på samma sätt, och man pratar om ett nödvändigt ”kritiskt naturkapital”.


Systemteori
På senare tid har systemteori tillämpats.
Detta har lett till ett antal nya begrepp som införlivats i diskussionen:

Resiliens Inom ekologin är resiliens ett mått på den hastighet med vilken ett ekosystem återgår till sitt föregående tillstånd efter att ha utsatts för en störning.

Tipping point När en förändring, en övergång till ett nytt system, inte längre går att hejda.

Befolkningstillväxten, koldioxidutsläppet, temperaturförhöjningen, utfiskningen, förlusten av biologisk mångfald, försurningen av haven – förändringarna sker med exponentiell hastighet.

 ..........

................................................................................................................

.Planetens gränser, utgörs av planetens motståndskraft, förmåga till coping*, att handskas med förändringar. Vi har redan överskridit hållbarhetsgränsen för biodiversitetsförluster, klimatförändringar och kvävecykeln. För sötvatten, odlingsland, försurning av haven och fosforcykeln närmar vi oss gränsen. För ozon i atmosfären har vi lyckats vända utvecklingen. För aerosoler i atmosfären och kemikalier finns ännu inga gränsvärden framtagna.

*Coping är en psykologisk term som beskriver en persons förmåga att hantera stressfyllda och känslomässigt krävande situationer

Politiken
Enligt FN och EU ska alla länder ha en strategi för hållbar utveckling. EU har också uppmanat alla länder att ha ett råd för hållbar utveckling. I Sverige var det Hållbarhetsrådet som var det rådet, det lades ner 2007. Regeringen inrättade sedan en kommission för hållbar utveckling som vars uppdrag gällde fram till 2009.

... ....... . .......

 ..........................................................................................................................
.......fr. Industrisamhället- Livsstilssamhället

.Utveckling av Brundtlandsrapportens tre kraftbegrepp.

För att underlätta balanseringen av dessa är det vanligt att komplettera dem med ytterligare krafter som säkerhet, kultur/konst och arkitektur för att nämna några i Sverige föreslagna.

Medborgarkraften har i sina processkontverk vid flera tillfällen kompletterat
med kultur/konst samt det essentiella för att garanterat få med allt.

Detta har inneburit att utvecklingsstrukturer växt fram som ger intressanta verktyg för kraftbalansering.

Lite av tankegångarna redovisas under kapitlet
....Från kaos till strukturer
....för hållbar utveckling

........

   


....

.......
...........Kulturen, konsten arvet det undermedvetna
...........det essentiella, generna det universella osv...

  

 

 

.........

 

...........Processen påbörjad !

  

 


..

 

 

 

 

  

 

........................................................................................................................NÄSTA!